L’economia alacantina continua recuperant el seu ritme d’activitat a mesura que avança l’any, tal com reflecteix l’ISpA, l’Indicador Sintètic de l’activitat econòmica de la província d’Alacant, i els diferents indicadors de conjuntura.
Malgrat el repunt del segon trimestre, el PIB provincial continua per davall del nivell d’activitat previ a la crisi, una bretxa que, encara que s’ha reduït, continua sent major que l’observada en el conjunt de l’economia espanyola.
La progressiva eliminació de les restriccions a causa de l’avanç de la campanya de vacunació i a la millora de la situació sanitària, ha afeblit l’impacte de la pandèmia sobre l’economia. Això ha permés un major dinamisme del consum privat, especialment en serveis, que s’ha vist afavorit per la recuperació del turisme nacional.
La recuperació de la demanda interna i externa està impulsant la producció i la inversió empresarial. No obstant això, l’activitat de la indústria manufacturera s’està veient limitada per l’escassetat de matèries primeres i productes semimanufacturados que està provocant greus retards en els terminis de lliurament dels proveïdors i pressionant a l’alça els preus. A això s’afig el fort increment dels preus energètics i l’augment dels costos dels nolis marítims a causa de les tensions en el transport marítim.
Les alteracions en les cadenes globals de subministraments estan allargant els terminis de lliurament de les comandes industrials obligant algunes branques d’activitat a reduir el ritme de producció. L’augment dels costos de producció s’està traslladant als preus de venda dels productes, la qual cosa al seu torn es tradueix en un augment dels preus al consumidor.
Si els factors que eleven la inflació es prolonguen en el temps és més probable que els augments dels costos es repercutisquen amb major intensitat en els preus finals i que, al seu torn, l’augment d’aquests done lloc a majors demandes salarials, provocant un augment de la inflació més intens i durador.
Descargar informe completo (PDF)