Evolució de l’activitat empresarial
El sector manufacturer de la zona euro es troba immers en una fase de desacceleració que s’ha accentuat en els últims mesos. L’Índex PMI del Sector Manufacturer de la Zona Euro va caure a l’agost fins a 49,6 (49,8 al juliol), situant-se per davall del nivell 50 que separa el creixement de la contracció. La dada d’agost ha sigut el més baix des de juny de 2020.
La producció manufacturera es va reduir per tercer mes consecutiu, una tendència que s’espera que s’intensifique en els pròxims mesos, a mesura que augmenten els riscos de recessió a Europa.
L’augment dels preus està tenint un impacte molt negatiu en la demanda, la qual cosa es reflecteix en una intensa caiguda de les noves comandes, encara que els suficients nivells d’existències en els magatzems dels clients, a causa de l’apilament realitzat en mesos anteriors, també es tradueix en una menor demanda.
La caiguda de les vendes està provocant un augment del nivell d’estocs de productes acabats, alhora que s’acumulen els estocs de matèries primeres a causa de la caiguda de producció. Les menors necessitats de producció estan portant a les empreses a reduir les seues compres de matèries primeres i inputs el que està reduint la pressió en les cadenes de subministrament. No obstant això, l’escassetat d’alguns subministraments continua sent un obstacle per a l’activitat del sector.
Encara que els costos dels inputs i els preus de venda estan creixent a taxes una mica més baixes, tots dos es mantenen en nivells històricament elevats.
L’alta inflació, la guerra a Ucraïna, la incertesa sobre el subministrament futur de gas i el temor a una recessió es tradueixen en un descens de la confiança empresarial.
La caiguda de la confiança, el descens de les noves comandes i la deterioració de les expectatives de producció s’està traduint en un augment més moderat de la contractació.
L’Índex PMI del Sector Manufacturer Espanyol es va situar en 49,9 a l’agost, després de caure fins al 48,7 el mes de juliol passat, el seu valor més baix des de maig de 2020.
L’alt cost de l’energia no sols afecta directament a l’activitat del sector sinó també a través de l’augment de preu d’una àmplia quantitat d’inputs dels proveïdors i l’alta inflació continua erosionant el poder adquisitiu dels clients, la qual cosa es reflecteix en una caiguda de la demanda, tant nacional com estrangera.
Les noves comandes disminueixen, en un context de fortes pressions inflacionistes i incertesa generalitzada, la qual cosa limita l’augment de la producció i redueix les necessitats de mà d’obra.
Encara que la disminució de la demanda d’inputs està reduint alguna cosa la pressió sobre la inflació, la inflació de costos continua sent elevada, a causa de l’alt preu dels combustibles i l’energia, i les empreses estan traslladant aqueixos majors costos productius als preus cobrats als seus clients.
Els resultats de l’última Enquesta del Banc d’Espanya a les empreses espanyoles sobre l’evolució de la seua activitat indiquen que les tensions inflacionistes en els preus dels inputs i dels productes finals s’han atenuat lleugerament en el segon trimestre i les perspectives, tant per al tercer trimestre com en l’horitzó d’un any, apunten en la mateixa direcció.
No obstant això, la proporció d’empreses que preveuen increments addicionals en el cost dels seus inputs i el percentatge de les quals tenen la intenció d’incrementar els seus preus de venda continua sent elevada.
El principal canal pel qual la guerra a Ucraïna està afectant l’activitat empresarial és l’augment del cost dels consums intermedis, principalment els energètics que estan afectant negativament l’activitat de quasi el 80% de les empreses, mentre que les dificultats per a rebre subministraments dels proveïdors habituals incideixen sobre el 50% de la indústria manufacturera. El percentatge d’empreses que assenyalen una caiguda de la demanda, tant nacional com estrangera, s’incrementa, així com el de les quals decideixen retardar o reduir les seues inversions davant la deterioració de les perspectives econòmiques.
Descarregar informe complet (PDF)