El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, i el president de la Cambra de Comerç d’Alacant, Carlos Baño, han presentat hui en IFA Fira Alacant el ‘Estudi de l’impacte econòmic de la necessitat de la segona pista de l’Aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández’ elaborat pel gabinet d’estudis de l’entitat cameral alacantina. Una presentació a la qual ha assistit una àmplia representació de la societat civil i el teixit empresarial de la província d’Alacant.
L’informe realitzat pels tècnics de la Cambra d’Alacant seguix la metodologia input-output -que s’utilitza per a les anàlisis d’impacte econòmic- i les previsions elaborades del trànsit de passatgers en l’Aeroport d’Alacant- Elx per al període entre 2024 i 2030 s’ajusten en grau més alt a l’evolució real del trànsit en els últims anys i a la projecció internacional d’Alacant com a destinació turística.
En este sentit, l’evolució creixent del trànsit de passatgers de l’última dècada, fins i tot malgrat la pandèmia, ha posat clarament de manifest que s’han superat totes les previsions realitzades pels informes oficials -plans directors i DAURA 2022-2026- sobre la base de les instal·lacions actuals. L’informe conclou que en l’actualitat, l’aeroport està prop dels nivells de saturació ja que les xifres de trànsit de passatgers previstes per a 2026 s’han superat en 2023.
El president de Cambra Alacant ha destacat en aquest sentit “amb les noves previsions de tràfic i la tendència a l’alça, la capacitat de creixement de l’aeroport se superarà en 2026 amb prop de 20 milions de passatgers. En gener es va assolir la xifra més alta de tota la seua història per a un mes de gener, 956.981 passatgers, i la dada corresponent al mes de març, 1.266.526 passatgers, és la més alta de la sèrie històrica”. Baño ha afirmat “la realitat de l’aeroport és que des d’octubre de 2023 està creixent a un ritme major del previst, recuperant el tràfic amb el Regne Unit i Algèria, la qual cosa justifica en major mesura la necessitat d’abordar quant abans aquesta infraestructura”.
Una altra de les conclusions és que l’aeroport no podrà fer front a futurs augments del tràfic, que segons les estimacions de Cambra Alacant, podrien rondar els dos milions de passatgers a l’any i prop de 6.500 milions de despesa turística en el període 2024-2030.
Variables socioeconòmiques
Les variables socioeconòmiques que sustenten la sostenibilitat del creixement del tràfic aeri de l’aeroport de la província d’Alacant són:
- La província ha registrat un elevat creixement econòmic i demogràfic que l’ha situat en el cinquè lloc en el rànquing nacional en termes de PIB i població.
- Molts ciutadans d’altres països es desplacen a la província per distints motius, tant turístics, com residencials, laborals o professionals.
- Alacant és una economia de serveis, un sector que representa el 74% del PIB, sis punts per damunt de la mitjana espanyola, a causa de la major importància relativa que aconsegueixen en la província les activitats immobiliàries, turístiques i comercials.
- El turisme és l’impulsor de l’economia alacantina, no sols per l’impacte en les branques d’activitat relacionades directament amb la demanda turística, com l’hostaleria, restauració, etc., sinó per l’efecte d’arrossegament sobre altres sectors i activitats. El seu impacte econòmic s’aproxima al 25% del PIB i prop del 80% del mateix ho genera el turisme estranger.
- L’any passat 7 milions de turistes estrangers van visitar la província d’Alacant, van realitzar 71,5 milions de pernoctacions i una despesa propera als 9.000 milions d’euros, que suposa més del 75% de la despesa turística total. El 74% dels turistes van utilitzar l’avió per als seus desplaçaments.
- La meitat de les pernoctacions d’estrangers es realitzen en segones residències i en habitatges de familiars i amics i un 30% en apartaments i habitatges de lloguer, unes dades que posen de manifest la importància que té en la província d’Alacant el turisme residencial i la creixent utilització de les vivendes turístiques en els viatges.
- Alacant és la quarta província d’Espanya amb major nombre de vivendes i encapçala el rànquing de províncies espanyoles amb major nombre de compravendes de vivenda per estrangers (22% del total nacional), seguida de Màlaga (12,5%), Barcelona (8%) i Madrid (6%).
- En la província viuen prop de 400.000 estrangers, el 20% de la població provincial i la meitat de la població estrangera resident a la Comunitat Valenciana.
- El tràfic internacional en l’Aeroport d’Alacant-Elx s’ha multiplicat per 7 des dels primers anys de la dècada dels noranta, aconseguint en 2023 els 13,5 milions de passatgers, una xifra que representa el 86% del tràfic total (15,7 milions).
- La irrupció de les companyies de baix cost ha potenciat els desplaçaments i actualment l’Aeroport d’Alacant-Elx és el quart aeroport d’Espanya amb major tràfic de passatgers en aquest tipus de companyies (10,5% del total nacional).
- Aquest tràfic internacional també es veu impulsat per l’activitat de l’Oficina de la Propietat Intel·lectual (EUIPO) i de les empreses, moltes d’elles estrangeres, amb seu a la província. El turisme de golf i la celebració de campionats i esdeveniments esportius, molts d’ells de caràcter internacional, com la Ocean Race, són altres factors amb incidència.
Impacte negatiu en el PIB provincial i l’ocupació
L’estudi també assenyala l’impacte negatiu en el PIB provincial en el cas de no acometre’s quant abans aquesta infraestructura. La renda (PIB) provincial en risc.