Cambra Alacant i CaixaBank renoven el seu compromís de col·laboració i presenten l’informe de conjuntura econòmica ‘Panoràmica Alacant’

10

El president de Cambra Alacant, Carlos Baño, i la directora territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia, Olga García, han renovat hui, dijous 3 d’abril, l’acord de col·laboració que mantenen les dos institucions amb l’objectiu de promoure l’activitat econòmica i empresarial i fomentar la internacionalització, la competitivitat i la formació, mitjançant productes i servicis de suport de les empreses, autònoms i emprenedors de la província d’Alacant.

Este compromís de col·laboració es renova un any més incidint a facilitar el finançament a les empreses alacantines, apostar per la creació de noves companyies i la formació, fer costat a la petita i mitjana empresa i impulsar la internacionalització, ajudant a iniciar-se als quals no exporten, així com consolidar-se als quals ja mantenen relacions amb l’exterior. Per a això, es desenrotllaran activitats com les trobades empresarials amb representants diplomàtics en el marc de les jornades oportunitat-país, missions inverses i trobades de cooperació, jornades tècniques, així com un cicle de conferències per a directius.

A més, a través d’este conveni es continuaran impulsant les activitats relacionades amb el Pla de Recuperació per a Europa Next Generation, atés que Cambra Alacant està desenrotllant una intensa labor d’informació, impuls i recopilació de projectes empresarials a la província d’Alacant susceptibles d’optar a estos fons. CaixaBank es constituïx, així com entitat de referència també per a totes les activitats desenrotllades per la Cambra en esta matèria.

CaixaBank i Cambra Alacant col·laboren també en l’elaboració i publicació de diferents estudis, com l’informe ‘Alacant en xifres’ o la publicació sobre conjuntura econòmica ‘Panoràmica Alacant’ que s’ha presentat hui, dijous 3 d’abril.

Durant la firma de l’acord Olga García, ha assenyalat que “en CaixaBank som conscients de la importància del teixit empresarial com a motor del desenrotllament econòmic i social, i per això assumim el compromís de ser un element clau de suport a les empreses amb tots els nostres mitjans. Gràcies al nostre model d’especialització, amb una proposta de valor de productes i servicis adaptada per a cada segment, CaixaBank és una referència tant per al sector empresarial, com per a comerços, negocis, autònoms i emprenedors”.

D’altra banda i respecte a l’informe presentat, la directora territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia, ha assegurat que “amb el treball que hui es presenta volem continuar apostant per l’obertura de les nostres empreses a nous mercats, perquè estem convençuts que les empreses que exporten són més competitives i innovadores, invertixen més en investigació i desenrotllament de producte, en digitalització i en sostenibilitat, valors que les situen com a empreses atractives, alhora que incrementen el nivell de desenrotllament de l’economia alacantina”.

Per part seua, Carlos Baño ha afirmat “enguany hem posat especial èmfasi a ajudar a eixir als mercats internacionals a aquelles empreses que no exporten, així com consolidar a les que ja mantenen relacions amb l’exterior, una prioritat per a l’actual comité de l’entitat cameral i que este acord el facilita. Per a això comptem amb una programació orientada a l’expansió i l’exportació de les petites empreses que enguany compta amb missions comercials a Algèria, Vietnam, Cambodja, Mèxic i Costa Rica”.

El president de Cambra ha acabat agraint a CaixaBank la seua col·laboració amb la Cambra i el seu compromís “amb el teixit empresarial de la nostra província. La nostra missió és ser una ferramenta útil per als empresaris i amb la firma de col·laboracions com esta el que aconseguim és promoure l’activitat econòmica i empresarial i fomentar la internacionalització, la competitivitat i la formació, mitjançant productes i servicis de suport a les empreses, autònoms i emprenedors de les comarques alacantines”.

Informe ‘Panoràmica Alacant’.

L’informe ‘Panoràmica Alacant’, elaborat pel Gabinet d’Estudis de Cambra, amb la col·laboració de CaixaBank, aporta informació sobre quin ha sigut el balanç anual de la província d’Alacant en 2024, fent referència als diferents sectors de l’economia com l’agrari, la indústria, la construcció i els servicis.

També analitza la situació de les empreses, el mercat laboral, el turisme, transport aeri i marítim, el consum de les llars, la inversió empresarial, els preus, etc…, així com quines són les perspectives per al futur més pròxim.
Segons l’estudi, l’economia alacantina ha mostrat un comportament positiu en 2024 recolzat pel creixement de l’ocupació, l’augment del consum de les llars i l’expansió del turisme.

El PIB a preus corrents, estimat a través del ISpA (Indicador Sintètic de l’activitat econòmica de la província d’Alacant) va registrar un creixement interanual del 6,6%, una taxa que va superar lleugerament la mitjana nacional.

El sector servicis va liderar el creixement, enfront de l’augment moderat de l’activitat constructora i l’escàs dinamisme de la indústria i el sector agrari.

En finalitzar l’any, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social a la província d’Alacant ascendia a 747.736, 17.720 més que en 2023. En mitjana anual, l’afiliació va créixer un 2,8% en 2024, 0,4 punts més que la mitjana nacional. El creixement de l’ocupació ha estat impulsat pels treballadors de nacionalitat estrangera, que ja suposen el 17% del total. La taxa d’atur es va situar en el 13,3%, el nivell més baix des de 2008, encara que superior en 3,*7puntos a la mitjana de l’economia espanyola.

El consum de les llars va seguir recolzat pel bon comportament de l’ocupació i l’augment dels salaris. El descens de la inflació ha tingut un efecte positiu sobre la renda, ja que ha permés a les llars recuperar la seua capacitat adquisitiva. La millora de les condicions financeres, pel descens dels tipus d’interés, també ha donat suport al gasto de les llars.
En 2024, es van vendre més de 56.000 vivendes, la mitat d’elles a estrangers, aconseguint-se el tercer registre més alt des de 2007. La fortalesa de la demanda i l’escassetat de l’oferta ha continuat pressionant a l’alça els preus.

Les exportacions alacantines es van aproximar als 7.000 milions d’euros, un valor similar a l’aconseguit l’any anterior. En 2025 es va incrementar l’exportació de productes agraris, alimentació i begudes, maquinària, material elèctric i electrònic, cautxú i plàstic, productes químics, moble i paper i cartó. Per contra, va descendir l’exportació de calçat, tèxtil, manufactures metàl·liques, components d’automoció, joguet i marbre. El 62% de l’exportació provincial es va dirigir a la Unió Europea-27 i majoritàriament a la zona euro, mercat que va concentrar el 53% de les vendes exteriors de la província. En el mercat extracomunitari, es van reduir les vendes als Estats Units i el Canadà i van créixer les destinades al Magreb, Amèrica llatina, països asiàtics (excepte la Xina) i altres països europeus no comunitaris.

El sector turístic va experimentar un important creixement en 2024, aconseguint màxims històrics en els diferents indicadors d’afluència i gasto. El bon comportament de l’activitat turística es va traslladar a l’ocupació, que va continuar creixent per damunt de la mitjana del conjunt de l’economia.

Perspectives per a 2025
Les perspectives per a 2025 són positives. S’espera que el consum de les famílies accelere el seu ritme de creixement recolzat per la creació sostinguda de l’ocupació, l’augment dels salaris i la caiguda de la inflació. La sòlida situació financera de les llars, el descens esperat de la taxa d’estalvi, i els menors tipus d’interés, també propiciaran un major avanç del consum.

Les previsions d’inflació apunten a una moderació gradual de les pressions inflacionistes. S’espera que la taxa d’inflació general inicie una senda descendent cap a taxes pròximes al 2%, després del repunt dels primers mesos de l’any, i que la inflació subjacent descendisca fins al 2,2%.

L’augment de la renda disponible de les famílies, el descens dels tipus d’interés i el dinamisme de la demanda estrangera tindran un efecte positiu en la demanda de vivenda que també es veurà impulsada per factors demogràfics. L’oferta de vivenda seguirà limitada per factors estructurals i per uns costos de construcció que, encara que s’han reduït en l’últim any, continuen sent molt superiors als registrats en 2019. El desequilibri entre l’oferta i la demanda continuarà impulsant a l’alça els preus.

L’activitat turística continuarà creixent en 2025, després d’un any en què s’han batut tots els rècords. La millora esperada de la renda disponible de les llars espanyoles i europeus i la recuperació del poder adquisitiu, per la caiguda de la inflació, juntament amb l’augment de les connexions aèries en l’Aeroport d’Alacant afavoriran l’augment de la demanda turística.

CaixaBank, entitat de referència per a les empreses 
CaixaBank és l’entitat de referència per a empreses a Espanya, amb una quota de mercat del 39,4%. Els clients de l’entitat financera es beneficien d’un model d’especialització desplegat des dels seus 216 centres d’empresa repartits per tota la geografia espanyola, en els quals treballen més de 2.200 professionals altament qualificats i amb una sòlida reputació en l’assessorament empresarial.

L’entitat compta amb especialistes en finançament, comerç exterior, tresoreria, turisme, negoci immobiliari i pimes, que oferixen un servici personalitzat més enllà del financer per a secundar i impulsar al sector empresarial.

En l’àmbit internacional, CaixaBank fa costat als seus clients empresa amb diverses solucions operatives amb accés efectiu territorial a 156 mercats de diferents països i oferix el millor assessorament per a les les seues operacions a l’estranger. L’entitat presta servici tant a les pimes i microempreses que estan iniciant les seues activitats exportadores com a les grans corporacions i grups empresarials que afronten projectes internacionals més complexos.

A més, CaixaBank ha llançat el seu nou Pla de Sostenibilitat triennal, que forma part del nou Pla Estratègic 2025-2027, amb el qual mobilitzarà 100.000 milions d’euros en finances sostenibles per a continuar avançant cap a una economia més sostenible i afavorir el desenrotllament econòmic i social de les persones.

Cambra Alacant, una ferramenta útil per a les empreses i la societat alacantina

Cambra Alacant és una de les 85 cambres de comerç oficials presents a Espanya des de fa més d’un segle. Les cambres són corporacions de dret públic, col·laboradores de les Administracions Públiques, i es dediquen a prestar servicis a les empreses, especialment a les pimes, així com representar, promocionar i defendre els interessos generals del comerç, els servicis, la indústria i la navegació. Entre les seues principals línies d’actuació està la creació d’empreses, la competitivitat, la innovació, la internacionalització, la formació, l’ocupació, la mediació i l’arbitratge. La Xarxa de Cambres de Comerç és present en 41 països a través de les 44 Cambres de Comerç en l’exterior.

Coneix i descàrrega l’informe en la nostra web: 

https://www.camaralicante.com/estudios-economicos/panoramica-alicante/panoramica-2024-2025/