Preguntes freqüents

Qui poden sol·licitar un arbitratge?

Totes les empreses i particulars, els seus assessors i professionals que vullguen dirimir les seues controvèrsies per mitjà de la intervenció d’Àrbitres especialitzats.

Com acordar l’arbitratge per a resoldre els conflictes mercantils?

Per a utilitzar l’arbitratge que resolga els eventuals conflictes o controvèrsies, les empreses han d’incloure la clàusula de La Cort d’Arbitratge d’Alacant en els seus contractes.

La inclusió del conveni arbitral tipus o clàusula en els contractes es negocia entre les parts, igual que s’ha pactat el preu, la forma de pagament, les qualitats o la data d’entrega de mercaderies. Una vegada inserit el conveni en els contractes, les parts tenen garantida una via natural i lògica per a la resolució del conflicte, beneficiant-se de les característiques del sistema arbitral: major especialització, confidencialitat, rapidesa i economia.

Es pot acudir a l’arbitratge sense que existisca contracte previ entre les parts amb clàusula de submissió al mateix?

Sí. Únicament deuran les parts firmar un document de sotmetiment a l’Arbitratge Institucional de La Cort d’Arbitratge d’Alacant, per al cas concret que motive la discrepància.

Quina força té la decisió de l’Àrbitre?

El laude arbitral s’equipara a la sentència dictada per un Tribunal de Justícia quant a la seua validesa i eficàcia, sent executiva la decisió emesa per l’Àrbitre.

Qui són els Àrbitres?

Els Àrbitres integrats en el Cens de La Cort d’Arbitratge d’Alacant són persones de reconegut prestigi en el camp jurídic i econòmic, amb molts anys d’experiència i formació específica i especialitzada en distintes matèries, capaços de conéixer i resoldre les controvèrsies que  se’ls sotmeten amb imparcialitat i alta competència professional.

Quins gastos implica un Arbitratge?

En un Arbitratge s’ha de fer front als honoraris dels Àrbitres, així com als gastos de tramitació i administració del mateix.

Quins tràmits té un Arbitratge?

Presentació de la demanda davant de La Cort.

Admissió de la demanda pel Comité Permanent de La Cort.

Designació de l’Àrbitre o Àrbitres, bé pel Comité Permanent o per les parts.

Trasllat de la demanda a l’altra part per a la seua contestació.

Compareixença de les parts davant de La Cort per a complementar les pretensions inicials i proposició de prova.

 Després de l’admissió, per l’Àrbitre, de la prova proposada, pràctica de la mateixa i Conclusions emeses per les parts.

Emissió del laude en un termini màxim de sis mesos des de la contestació a la demanda.

Quines avantatges té l’Arbitratge?

-Celeritat a obtindre una resolució.

-Abaratiment dels costos en l’obtenció de la resolució.

-Simplificació de tràmits.

-Immediatesa

-Confidencialitat sobre els assumptes tractats.

-Flexibilitat del procediment.

-Especialització de l’Àrbitre en la matèria que se sotmet a l’Arbitratge.

-Seguretat en l’execució del laude, ja que té la mateixa força legal que una sentència judicial.

Qui ha d’assumir el cost del procediment?

Sense perjuí d’una condemna en costes que obligaria al pagament de la totalitat a una part, en principi és l’actor a qui se li sol·licita el 100% de la provisió de fons prevista (Arts. 12 i 26 del Reglament) i al  demandat el 50% que si  ho abona porta a la devolució a l’actor del 50% d’allò que s’ha abonat, a l’haver-se ingressat en La Cort el 100% de la provisió. En tot  cas, excepte el cas de condemna en costes, i si el  demandat no ha abonat el seu 50%, en el laude es reconeixeria el dret de l’actor a ser rescabalat en eixe percentatge (Art. 27.4 del Reglament).

És necessari acudir amb advocat o procurador?

No cal, poden acudir en el seu propi nom, presentant la corresponent demanda davant de La Cort d’Arbitratge d’Alacant.

En el supòsit d’arribar a un acord, és possible  plasmar-ho en el laude?

Sí que és possible. Per a això ambdós parts han de  sol·licitar-ho i si l’Àrbitre no aprecia motiu per a oposar-se farà constar eixe acord en forma de laude en els termes convinguts per les parts.

Per a executar el laude?

Sent esta una qüestió processal, caldrà acudir a la Llei d’Enjudiciament Civil per a seguir els tràmits de l’execució forçosa del laude. Per a l’execució forçosa del laude serà competent el Jutjat de Primera Instància del lloc en què s’haja dictat d’acord amb el que preveu la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil, i en la Llei 60/2003, de 23 de desembre, d’Arbitratge reformada per la Llei 11/2011, de 20 de maig.

És d’aplicació directa la Llei d’Enjudiciament Civil?

No. En primer lloc és d’aplicació el Reglament de La Cort d’Arbitratge. El Comité Permanent de La Cort d’Arbitratge d’Alacant serà l’encarregat de resoldre qualsevol dubte que puga sorgir amb referència a la interpretació i aplicació del Reglament. En el no previst en este Reglament i en el que es referix al desenrotllament del procediment arbitral, es regirà per la voluntat de les parts i si no n’hi ha per allò que s’ha acordat pels àrbitres.

En tot el no previst en este Reglament, i que no entre en contradicció amb esta, serà aplicable la Llei 60/2003, de 23 de desembre, reformada per Llei 11/2011, de 20 de maig o norma que la substituïsca, així com les altres normes processals de caràcter civil.