Evolució de l’activitat de les empreses espanyoles
L’activitat de la indústria manufacturera ha perdut impuls en els últims mesos, en un context marcat per la persistència de les alteracions en les cadenes globals de subministraments, agreujades per la invasió russa d’Ucraïna, la intensificació de les pressions inflacionistes i l’impacte de la passada vaga del transport.
Tots aquests factors estan frenant la producció i provocant una caiguda de les noves comandes. L’augment dels estocs de productes acabats a l’abril a causa de la vaga de transport també explica el menor avanç de la producció.
L’índex *PMI del sector manufacturer espanyol, que havia repuntat fins al 56,9 el mes de febrer passat, ha disminuït fins a aconseguir un valor de 53,3 a l’abril.
Les expectatives empresarials, que en els primers mesos de l’any es mantenien elevades amb l’esperança que la millora de la situació epidemiològica impulsaria les vendes i la producció, s’han deteriorat a causa de la guerra a Ucraïna i a l’impacte de l’elevada inflació sobre la demanda.
El descens de la confiança i l’augment de la incertesa està afectant les decisions de contractació i de compra de matèries primeres i altres inputs, els terminis de lliurament dels quals per part dels proveïdors continuen allargant-se.
La persistent inflació de costos està portant a les empreses a incrementar els seus estocs de matèries primeres i a traslladar parcialment aqueixos majors costos als preus de venda.
Els resultats de l’última edició de l’Enquesta del Banc d’Espanya a les empreses espanyoles sobre l’evolució de la seua activitat posen de manifest que els problemes d’oferta estan augmentant la seua incidència negativa sobre l’activitat empresarial, especialment l’augment del cost dels inputs energètics, que ja afecta a prop del 80% de les empreses. A això s’afigen els problemes dels subministraments i l’escassetat de mà d’obra que continuen afectant entorn del 30% de les empreses.
En la indústria manufacturera, les dificultats per a rebre subministraments afecten el 45% de les empreses, mentre que l’escassetat de mà d’obra afecta negativament a l’activitat del 40% de les empreses constructores.
Aquestes tensions estan augmentant els costos de les empreses. Prop del 82% de les empreses declara un augment del cost dels seus consums intermedis i espera que aquestes tensions inflacionistes persistisquen, la qual cosa afecta les seues perspectives sobre els preus de venda. En el primer trimestre, una mica més del 40% de les empreses afirma haver augmentat els preus de venda i una mica més del 60% de les empreses espera augmentar-los al llarg del pròxim any, encara que els increments previstos dels preus de venda continuen sent inferiors als augments observats en els costos.
Les perspectives de recuperació del nivell d’activitat anterior a la crisi es retarden.
Descarregar informe complet (PDF)