Evolució de l’activitat de les empreses espanyoles
Les dificultats de subministrament i l’augment de la inflació continuen frenant el creixement econòmic. Encara que la producció manté una tendència creixent, l’augment dels preus està tenint un impacte negatiu en la demanda dels clients, les comandes dels quals s’estan alentint.
L’Índex PMI del sector Manufacturer Espanyol va aconseguir el mes de desembre passat el valor més baix des de febrer, situant-se en 56,2, per davall de la mitjana de la zona euro (58) i per darrere d’altres països de l’àrea com Itàlia (62), Grècia (59), Àustria (58,7), Països Baixos (58,7), Irlanda (58,3) i Alemanya (57,4).
L’escassetat de subministraments està augmentant els costos dels inputs de les empreses. Els preus de la gran majoria de les matèries primeres continuen creixent igual que els costos relacionats amb l’energia, l’electricitat i els serveis de transport i aqueixos majors costos estan sent traslladats parcialment als preus de venda, pressionant a l’alça la inflació.
Els problemes de subministrament dels proveïdors i l’escassa disponibilitat de mà d’obra en algunes branques, juntament amb l’augment del cost dels productes energètics, són els factors que estan incidint de forma més negativa en l’activitat empresarial enfront d’una menor incidència d’altres factors com la incertesa associada a la pandèmia i l’evolució de la demanda.
Enquesta del Banc d’Espanya sobre l’activitat econòmica (EBAE)
Els resultats de l’EBAE del quart trimestre de 2021 mostren una intensificació de les dificultats de subministrament i una agudització de les pressions inflacionistes. Una mica més de la meitat de les empreses manufactureres afirmen que la seua activitat s’està veient afectada per les dificultats de subministrament i entorn del 60% espera que aquestes distorsions perduren almenys fins al primer semestre de 2022. Aquestes dificultats també es perceben en altres branques, com el comerç i la construcció.
D’altra banda, el percentatge d’empreses que declara un augment dels preus dels seus consums intermedis s’ha incrementat respecte al tercer trimestre (74% enfront del 53,1%, respectivament) i a més s’esperen augments addicionals al llarg de 2022.
Les branques d’activitat més afectades per les dificultats en el subministrament dels seus proveïdors habituals són les que mostren un major augment dels costos dels seus consums intermedis i unes perspectives d’ocupació i facturació menys favorables.
L’augment dels preus de venda dels béns i serveis produïts per les empreses continua sent inferior a l’increment del cost dels consums intermedis, encara que el percentatge d’empreses que declara estar augmentant els seus preus de venda segueix una tendència creixent. En el quart trimestre de 2021, quasi un 30% de les empreses afirma haver-lo fet i prop del 60% preveu augmentar els seus preus al llarg del pròxim any. D’altra banda, quasi dos terços de les empreses anticipen increments dels seus costos laborals en 2022.
Descarregar informe complet (PDF)