Balanç 2021
- L’evolució de l’activitat econòmica de la província d’Alacant en 2021 ha estat marcada per les successives ones de la pandèmia i el manteniment de diverses mesures de contenció, les alteracions en les cadenes globals de producció i el fort repunt dels preus energètics.
- El PIB de la província d’Alacant va créixer un 8,1% l’any passat. Aquest creixement ha permés a l’economia alacantina continuar retallant la distància respecte al nivell anterior a la pandèmia. En finalitzar el quart trimestre, el PIB provincial se situava 7,8 pp per davall del nivell de finals de 2019.
- En 2021 s’ha produït una important recuperació de l’ocupació: 683.341 afiliats a la Seguretat Social, 35.700 més que en 2020 i 19.000 més que en 2019. Malgrat l’augment de l’ocupació, la taxa d’atur es manté en nivells elevats (18,5%), i supera en 2,85 pp el nivell previ a la pandèmia.
- El consum de les llars ha seguit una trajectòria de recuperació, després del fort enfonsament patit en 2020, especialment en els sectors d’oci, restauració i turisme, enfront d’una despesa més moderada en alguns béns que s’han vist afectats per restriccions d’oferta.
- El mercat immobiliari ha evolucionat de manera positiva. Les compravendes d’habitatges van aconseguir el valor més alt dels últims catorze anys, no obstant això, l’oferta d’habitatge nou està creixent a un ritme més lent. Aquest desajustament i l’encariment dels costos de producció ha provocat un repunt dels preus de l’habitatge.
- Les exportacions alacantines van superar els 6.200 milions d’euros. Tots els sectors exportadors van incrementar les seues vendes a l’exterior i en la majoria d’ells el valor de l’exportació va superar els registres de 2019. Les vendes a la Unió Europea van créixer un 24%. En el mercat extracomunitari, els majors creixements es van produir en les vendes al Regne Unit, els Estats Units i Amèrica Llatina.
- La demanda nacional ha sigut el suport de l’activitat turística durant l’any passat. Les restriccions als desplaçaments internacionals en els principals mercats han provocat una important caiguda del turisme estranger, que continua molt allunyat dels nivells previs a la pandèmia, en termes d’afluència i despesa.
Perspectives 2022
- La invasió russa d’Ucraïna ha modificat de manera intensa les perspectives de l’economia mundial. Les previsions de creixement s’han revisat a la baixa, especialment a Europa i s’han intensificat les pressions inflacionistes.
- Els indicadors disponibles per a l’economia alacantina apunten a una moderació de l’activitat en els primers mesos de 2022.
- L’augment de la inflació està retallant la renda disponible de les famílies i restant recursos a les empreses, la qual cosa sens dubte afectarà les seues decisions de consum i inversió, en un context marcat per la incertesa i la caiguda de la confiança.
- No obstant això, s’espera que el consum de les llars vaja guanyant pols al llarg de 2022 impulsat per la recuperació del mercat de treball, i el manteniment d’unes condicions financeres favorables, encara que una mica més restrictives.
- La inversió empresarial podria moderar el seu ritme de creixement en un context d’encariment dels costos de producció, agreujament dels problemes de subministrament i deterioració de les expectatives de facturació.
- A curt termini, la construcció d’habitatges seguirà limitada per diversos factors com l’escassetat de mà d’obra especialitzada, i l’encariment de l’energia i altres matèries primeres bàsiques. Aquests impactes negatius es veuran parcialment contrarestats per l’impuls dels fons europeus NGEU.
- Els intercanvis comercials amb l’exterior tendiran a desaccelerar-se, a causa de la persistència de les alteracions de les cadenes de subministraments globals i al menor creixement previst dels nostres principals mercats d’exportació.
- En un context marcat per la incertesa, les expectatives apunten a una progressiva recuperació de l’activitat turística al llarg de 2022.
Descarregar informe complet (PDF)
Descarregar presentació (PDF)