Pepe Rodríguez, Susi Díaz, Ricard Camarena i Magda Sánchez desvetlen les noves tendències gastronòmiques per aquest 2024

182

La Cambra de Comerç d’Alacant i Turisme Comunitat Valenciana han celebrat hui una jornada de competitivitat turística per al sector en la qual els xefs i experts Pepe Rodríguez, Susi Díaz, Ricard Camarena i Magda Sánchez han presentat les tendències gastronòmiques que marcaran el 2024. L’esdeveniment dirigit a autònoms i pimes; professionals dels sectors de la restauració i l’hostaleria i estudiants de gastronomia s’emmarca en l’àmbit d’accions que Cambra Alacant desenvolupa juntament amb Turisme de la Comunitat Valenciana.

Després de la presentació per part del president de la Cambra, Carlos Baño, i el director general de Turisme, José Manuel Camarero, ha tingut lloc la taula de reflexió, moderada per la presentadora i periodista Lara Siscar. Durant aquest col·loqui els xefs i experts han aportat la seua visió de les transformacions que s’estan produint, cada vegada més ràpid, en la gastronomia i han desvetlat els reptes i oportunitats que es presenten per aquest any.

Baño ha destacat el paper important que té la gastronomia “en el nostre model turístic”. I ha avançat que un dels immediats projectes de l’entitat cameral que presideix és “la posada en marxa d’una escola d’alta cuina en la nostra nova seu en Panoramis”.

Un col·loqui que ha abordat l’interès que actualment tenen els consumidors sobre l’impacte que el menjar té en la seua salut i el benestar i com aborden això els xefs i restaurants. En aquest sentit, els xefs i restaurants adapten les seues propostes al que el camp ofereix, al producte de temporada, canviant així la seua relació amb els agricultors. I han defensat el cura i dieta saludable en el dia a dia dels ciutadans exigint transparència a la indústria alimentària en els seus processos. Tots han coincidit que el comensal confia en els restauradors i va als restaurants a gaudir.

Un altre dels temes que s’ha tractat és l’impacte ambiental de la dieta, una consciència que està creixent. Els consumidors estan cada vegada més interessats en la transparència en la cadena de subministrament d’aliments i en l’autenticitat dels ingredients utilitzats. Obrint així el debat de la sostenibilitat en la indústria alimentària.

A més s’ha parlat de les noves experiències culinàries que van més enllà del mateix menjar amb sopars temàtics, sopars en ubicacions úniques, sopars amb realitat virtual o realitat augmentada o una major interacció entre xefs i comensals.

Un altre dels temes tractats ha sigut la Food Tech, és a dir la tecnologia a la cuina, que està transformant contínuament l’oferta gastronòmica des de les aplicacions de lliurament d’aliments fins a dispositius intel·ligents a la cuina. I com la Intel·ligència Artificial i l’aprenentatge automàtic juga un paper cada vegada més important en la personalització de la recepta i les experiències i en l’optimització dels productes en les cartes.

La jornada ha conclòs amb una degustació de les tapes dels guanyadors del recent concurs de la millor tapa cofrad de la Setmana Santa Alacantina, Cerveseria Carvi, guanyadora de la Millor Tapa Cofrad 2024; i Bar Merca Centro Babel, finalista de la Millor Tapa Cofrad 2024. La tercera ha sigut la tapa AGS d’Alacant Gastronòmica Solidària, elaborada pels alumnes de cuina del curs PICE que en aquests moments s’estan formant a les cuines d’aquesta ONG. Els #HéroesConDelantal, que cada setmana cuinen i reparteixen més de 4.500 menús solidaris els 365 dies de l’any repartint aliment i alè entre les persones més desprotegides de la província d’Alacant.