Informació relativa a les funcions que desenrotlla la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació d’Alacant, la normativa que li resulta d’aplicació i l’estructura dels òrgans de govern
Normativa aplicable
Normativa estatal
• Llei 4/2014, d’1 d’abril, Bàsica de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació.
• Reial Decret 669/2015, de 17 de juliol , pel qual es desplega la Llei 4/2014, d’1 d’abril, Bàsica de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació.
Normativa autonòmica
• Llei 3/2015, de 2 d’abril de la Generalitat, de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació de la Comunitat Valenciana.
• Decret 158/2001, de 15 d’octubre, del Govern Valencià, pel qual s’aprova el Reglament de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana i del seu Consell. Este reglament es manté en vigor excepte en el que es referix al recurs cameral permanent, en quant no s’opose a la Llei 3/2015 i fins que es dicten les normes reglamentàries que ho substituïsquen.
Normativa interna
• Reglament de Règim Interior de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació d’Alacant, aprovat Mitjançant Una Resolució de 26 de març de 2002, del Conseller d’Innovació i Competitivitat, les modificacions dels articles 59 A) i 80 al 87, ambdós inclosos, per Resolució del Conseller d’Empresa Universitat i Ciència i la modificació de l’article 9, per Resolució de 24 de novembre de 2015 del Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.
Funcions de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació d’Alacant . (Llei 3/2015, de 2 d’abril de la Generalitat, de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació de la Comunitat Valenciana)
Funcions.
1. Les cambres oficials de comerç, indústria, servicis i navegació de la Comunitat Valenciana tindran les següents funcions de caràcter publicoadministratives:
a) Expedir certificats d’origen i la resta de certificacions relacionades amb el tràfic mercantil, nacional i internacional, en els supòsits previstos en la normativa vigent.
b) Recopilar els costums i usos mercantils, així com les pràctiques i usos dels negocis i emetre certificacions sobre la seua existència.
c) Proposar a les administracions públiques quantes reformes o mesures consideren necessàries o convenients per al foment del comerç, la indústria, els servicis i la navegació.
d) Col•laborar en l’elaboració, desenrotllament, execució i seguiment dels plans que es dissenyen per a l’increment de la competitivitat del comerç, la indústria, els servicis i la navegació.
e) Ser òrgan d’assessorament de les administracions públiques, en els termes que s’establisquen, per al desenrotllament del comerç, la indústria, els servicis i la navegació.
f) Desenrotllar activitats de suport i estímul al sector exterior, en especial en exportació, d’acord amb allò que s’ha descrit en el Pla cameral d’internacionalització.
g) Participar amb les administracions competents en l’organització de la formació pràctica en els centres de treball inclosa en les ensenyances de formació professional, en especial en la selecció i validació de centres de treball i empreses, en la designació i formació de tutors dels alumnes i en el control i avaluació del compliment de la programació, sense perjuí de les funcions que puguen atribuir-se a les organitzacions empresarials en este àmbit.
h) Tramitar els programes públics d’ajudes a les empreses en els termes en què s’establisquen en cada cas, així com gestionar els servicis públics relacionats amb les mateixes quan la seua gestió li corresponga a l’administració.
i) Portar un cens públic de totes les empreses, així com dels seus establiments, delegacions i agències radicats en la seua demarcació.
j) Col•laborar amb les administracions públiques com a òrgans de suport i assessorament per a la creació d’empreses i actuar de finestretes úniques per a la seua constitució, quan siguen requerides per a això.
k) Col•laborar o promoure amb les administracions públiques la simplificació administrativa en els procediments per a l’inici i exercici d’activitats econòmiques i empresarials, així com la millora de la regulació economicoempresarial.
l) Impulsar actuacions dirigides a l’increment de la competitivitat de les xicotetes i mitjanes empreses, i fomentar la innovació i transferència tecnològiques a les empreses.
m) Col•laborar amb les administracions públiques per mitjà de la realització d’actuacions materials per a la comprovació del compliment dels requisits legals i verificació d’establiments mercantils i industrials, complint amb el que establix la normativa general i sectorial vigent.
n) Impulsar i col•laborar amb les administracions públiques en la implantació de l’economia digital de les empreses
També correspondrà a les cambres oficials de comerç, indústria i navegació desenrotllar les funcions publicoadministratives que s’enumeren a continuació:
a) Col•laborar amb les administracions públiques com a òrgans de suport i assessorament i en quantes actuacions vagen referides a fomentar la cultura de l’empreniment, de suport als emprenedors i a la competitivitat.
b) Expedir les certificacions i visar i confrontar tot tipus de documents relacionats amb l’activitat empresarial que voluntàriament li siguen sol•licitats per les empreses.
c) Elaborar les estadístiques, enquestes d’avaluació i estudis que considere necessaris per a l’exercici de les seues competències.
d) Col•laborar amb l’administració competent informant, si és el cas, els estudis, treballs i accions que es realitzen per a la promoció del comerç, la indústria, els servicis i la navegació.
e) Desenrotllar els treballs d’estudi i assistència tècnica, que per l’administració competent en matèria de comerç, li siguen encomanats.
f) Contribuir a la promoció del turisme en el marc de la cooperació i col•laboració amb les administracions públiques competents.
g) Promoure i cooperar en l’organització de fires i exposicions, i estar representades en el comité organitzador de cada fira comercial oficial, d’acord amb el que disposa la corresponent normativa.
h) Col•laborar en els programes de formació establits per centres docents públics o privats i, si és el cas, per la Generalitat.
i) Col•laborar amb la Generalitat per a facilitar informació i orientació sobre el procediment d’avaluació i acreditació per a el reconeixement de les competències professionals adquirides per experiència laboral, així com en l’aportació d’instal•lacions i servicis per a la realització d’algunes fases del procediment, quan les dites administracions ho establisquen.
j) Informar els projectes de normes emanats de la Generalitat que afecten directament els interessos generals del comerç, la indústria, els servicis o la navegació, en els casos i amb l’abast que l’ordenament jurídic determine.
k) Desenrotllar activitats de desenrotllament i estímul a la internacionalització i el comerç exterior, en col•laboració amb les administracions competents en la matèria.
l) Gestionar els registres públics autonòmics relacionats amb l’activitat econòmica i empresarial que, si és el cas, li siguen encomanats per la Generalitat.
m) Qualsevol altra funció que la Generalitat, en l’exercici de les seues competències, considere necessària.
3. Les cambres oficials de comerç, indústria, servicis i navegació podran dur a terme altres activitats, que tindran caràcter privat i es prestaran en règim de lliure competència, que contribuïsquen a la defensa, suport o foment del comerç, la indústria, els servicis i la navegació, o que siguen d’utilitat per al desenrotllament de les indicades finalitats i, en especial, establir servicis d’informació i assessorament empresarial. Així mateix, podran difondre i impartir formació en relació amb l’organització i gestió de l’empresa; prestar servicis de certificació i homologació de les empreses i crear, gestionar i administrar bosses de franquícia, de subproductes, de subcontractació i de residus, així com llotges de contractació, complint els requisits exigits en la normativa sectorial vigent per a l’exercici d’estes activitats.
També podran exercir activitats de mediació així com d’arbitratge mercantil nacional i internacional, de conformitat amb el que establix la legislació vigent.
4. Per a l’adequat desenrotllament de les seues funcions, i amb l’autorització prèvia de l’administració tutelar, les cambres oficials, cambres oficials de comerç, indústria, servicis i navegació, podran promoure o participar en qualsevol classe d’associacions, fundacions i societats civils o mercantils, així com celebrar els oportuns convenis de col•laboració. L’administració tutelar determinarà els mecanismes de seguiment corresponents.
5. L’autorització a què fa referència l’apartat anterior no implicarà, en cap cas, l’assumpció de cap responsabilitat, ni principal ni subsidiària, per part de l’administració tutelar en relació als drets i obligacions derivats de les actuacions de les cambres de comerç en l’àmbit de les seues activitats privades.
6. Per a l’adequat desenrotllament de les seues funcions les cambres oficials de comerç, indústria, servicis i navegació així com el Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació podran realitzar totes aquelles activitats que se’ls assignen per les administracions públiques per mitjà de contracte-programa, comanda o delegació de funcions. Amb este fi subscriuran els convenis a què fa referència l’article 4.1.c i d del Text refós de la llei de contractes del sector públic, en els quals es determinaran les funcions assignades, els objectius anuals i indicadors de la gestió realitzada, i el sistema de finançament dels costos de la dita activitat. En el desenrotllament de les funcions publicoadministratives, es garantirà una adequada coordinació amb les administracions públiques per mitjà de la firma dels oportuns instruments de col•laboració així com a través dels plans d’actuacions que, si és el cas, dicten les administracions competents per raó de la matèria. Així mateix, les cambres oficials de comerç, indústria, servicis i navegació i el Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació, podran subscriure convenis o altres instruments de col•laboració per a garantir una adequada coordinació de les seues actuacions amb les dutes a terme amb Les organitzacions empresarials.
7. En el desenrotllament de les funcions publicoadministratives, les cambres garantiran la seua imparcialitat i transparència.
8. En el desenrotllament de totes les seues activitats, les cambres oficials de comerç, indústria, servicis i navegació de la Comunitat Valenciana respectaran les condicions d’accessibilitat de les persones amb discapacitat en els termes que establisca la normativa d’aplicació.
La informació que es facilite, davall qualsevol format, i en general, els servicis d’atenció al destinatari i les seues instal•lacions, hauran de ser accessibles a les persones amb discapacitat, per a la qual cosa es tindran en compte les necessitats dels distints tipus de discapacitat, posant a la seua disposició els mitjans i els suports, i realitzant els ajustos raonables quan siguen necessaris.
Òrgans de govern
Els òrgans de govern i administració de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació d’Alacant són el Ple, el Comité Executiu i el President.
No poden formar part dels òrgans de govern, ser anomenat secretari general ni ocupar els llocs directius els que estiguen inhabilitats per a ocupació o càrrec públic.
Ple (article 7 de la Llei 3/2015)
1. El ple és l’òrgan suprem de govern i representació de la cambra, que estarà compost per un nombre no inferior a 10 ni superior a 60 vocals. El Reglament de Règim Interior de cada cambra determinarà, dins de l’interval citat, el nombre de vocals que componen el seu ple.
2. Els vocals que componen el ple estaran determinats en els grups següents:
a) Dos terços dels vocals del ple seran els representants de totes les empreses pertanyents a les cambres en atenció a la representativitat dels distints sectors econòmics. Estos vocals seran triats per mitjà de sufragi lliure, igual, directe i secret, entre totes les persones físiques i jurídiques que exercisquen una activitat comercial, industrial, de servicis i de navegació en la demarcació.
L’elecció es realitzarà d’acord amb la classificació en grups atenent a la importància econòmica relativa dels diversos sectors de l’economia de cada demarcació. Per a determinar l’estructura per sectors econòmics es tindran en compte els indicadors del producte interior brut, nombre d’empreses i d’ocupats de cada un d’ells, així com si és el cas la contribució a l’exportació. Reglamentàriament s’establirà la forma de càlcul de la distribució sectorial i del nombre de vocals per a cada sector atenent sempre a criteris objectius i a fonts oficials. L’assignació del nombre de vocals per cada grup haurà de ser ponderada i equilibrada determinant-se motivadament per a cada elecció.
La representació del terç restant es realitzarà de la manera següent:
b.1) El 40 % correspondrà a representants d’empreses i persones de reconegut prestigi en la vida econòmica valenciana dins de la circumscripció de cada cambra, designats a proposta de les organitzacions intersectorials i territorials més representatives de la Comunitat Valenciana. L’administració tutelar determinarà les organitzacions que poden presentar estes propostes atenent a la seua representació territorial i implantació en la Comunitat i seran estes organitzacions les que presentaran una llista de candidats proposats en número que corresponga a les vocalies a cobrir.
b.2) El 60% correspondrà a representants de les empreses de major aportació voluntària en cada demarcació.
Reglamentàriament s’establirà el sistema d’elecció d’estos representants.
3. Podran assistir a les reunions del ple, amb veu però sense vot, en nombre màxim de deu, les persones de reconegut prestigi de la vida econòmica de l’àmbit territorial de demarcació de la cambra. Amb este fi, el president proposarà als vocals de les lletres a i b de l’apartat 2 una llista de candidats que supere en un terç el nombre de vocalies a triar. Estes persones seran triades, almenys per majoria simple en votació individual i secreta, pels membres del ple.
4. Els membres del ple enumerats en les lletres a i b de l’apartat 2 triaran al president de la cambra, en la forma que, d’acord amb el que establix reglamentàriament, determine el reglament de règim interior de cada cambra. El president haurà de tindre la condició de vocal electiu segons l’apartat 2.a d’este article.
5. El secretari general i el director gerent, si ho haguera, assistiran, amb veu però sense vot, a les reunions del ple.
6. Correspondrà al conseller que ostente les competències en matèria de comerç, o persona en qui delegue, presidir la sessió constitutiva del ple.
7. El mandat dels vocals del ple serà de quatre anys i la seua condició de membre és indelegable.
8. L’estructura i composició del ple, pel que fa a la seua distribució per grups, es revisarà i actualitzarà cada quatre anys. Per a esta revisió i actualització es tindran en compte les variables relacionades amb el creixement econòmic dels diferents sectors econòmics, tenint en consideració la seua aportació al PIB, el nombre d’empreses, l’ocupació i l’exportació. En tot cas, la dita revisió i actualització s’aprovarà almenys tres mesos abans de la renovació reglamentària del ple.
9. En el no previst en esta llei serà aplicable les disposicions sobre òrgans col•legiats arreplegues en el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu.
(De conformitat amb l’anterior Llei 11/97, de 16 de desembre de la Generalitat Valenciana, de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana)
PRESIDENT EN FUNCIONS | D. JUAN BAUTISTA RIERA SÁNCHEZ |
VICEPRESIDENT | D. ANTONIO MAYOR SUÁREZ |
TRESORER | D. ANTONIO ARIAS PAREDES |
SECRETÀRIA AUTONÒMICA D’ ECONOMIA SOSTENIBLE, SECTORS PRODUCTIUS, COMERÇ I TREBALL | “IL·LMA. SRA. BLANCA MARÍN FERREIRO. |
Vocals
D. MIGUEL AGULLES LLOBELL
D. ANTONIO ALONSO MIRAVETE
D. JOSE A. ALONSO GARCIA
D. MANUEL AMAT PAYA
D. JOSE ANDREU PEREZ
D. ANTONIO ARIAS PAREDES
D. JOAQUIN S. ARIAS LOPEZ
D. CARLOS BAÑO MARHUENDA
D. FERNANDO BELSO CANDELA
D. JORGE FRCO. BROTONS CAMPILLO
D. RICARD CABEDO SERNA
D. FERNANDO CASADO BERGASA
D. SANTIAGO CHORRO MIRA
D. JUAN FRCO. CLIMENT GARCIA
D. JOSE RAMON CONGOST SANCHIS
D. EMILIO CORCOLES CORCOLES
D. JOSE MARIA CREMADES VICENTE
D. LUIS CRESPO MOROTE
D. FELIPE JOSE DIAZ GIMENEZ
D. ANTONIO DOMENECH PASTOR
D. JOSE JUAN FORNES ARTIGUES
D. MIGUEL GARCIA NAVARRO
D. JOAQUIN GARRIDO MORA
D. JOSE ENRIQUE GARRIGOS IBAÑEZ
D. JUAN IGNACIO GISBERT CANTO
D. JOSE LUIS GISBERT VALLS
D. LUIS GONZALEZ LLEDO
Dª SOLEDAD GUTIERREZ BORDALLO
D. ENRIQUE LAURA MARTINEZ
D. FELIPE LLORCA GARRIGOS
D. FELIPE LOPEZ PELLUS
D. EDUARDO LOPEZ PEREZ
D. JOSE A. LOPEZ VIZCAINO
D. LUIS MARTI VIVES
Dª ASUNCION MARTINEZ GARCIA
D. JOSE A. MASEDA SEGURA
D. ANTONIO MAYOR SUAREZ
D. JUAN MENDIVIL RUAS
D. FEDERICO MONCUNILL GALLO
D. GUILLERMO MORENO GARCIA
D. CRISTOBAL NAVARRO SAEZ
D. ENRIQUE T. ORTIZ SELFA
D. EMILIO PASTOR BARRACHINA
D. MANUEL PELAEZ ROBLES
D. RAFAEL I. REGALADO PAREJA
D. PEDRO REIG MARI
D. JUAN BTA. RIERA SANCHEZ
D. LUIS RODRIGUEZ GONZALEZ
D. SANTIAGO ROS VIDAL
D. ANTONIO SAEZ LOPEZ
D. ARMANDO SALA BERENDES
D. JOSE A. SANCHEZ GOMEZ
D. JOSE JUAN SANCHIS BUSQUIER
D. ANTONIO SANJUAN ALBERO
D. LUIS SEGUI PEREZ
D. JUAN JOSE SELLES PEREZ
D. JOSE PEDRO SERRANO GOMEZ
D. JOSE M. SIRVENT BAEZA
D. FRANCISCO SOGORB GOMEZ
D. FRANCISCO J. SOLER OBRERO
D. JOSE TOMAS JAEN
Dª Mª SALUD TORELLO BROTONS
D. JUAN C. VALDES GIMENEZ
D. LUIS VERDU NAVARRO
D. MANUEL VILLALGORDO SAURA
D. ANGEL VIVES CANO
D. PEDRO VIVES PEREZ
D. FRANCISCO ZARAGOZA JUAN
D. JUAN M. ZARAGOZA MAS
Vocales Asesores
D. ANTONIO BARDISA SEGURA
D. PABLO CARRILLOS HUERTA
D. RAFAEL ESPUCH LLANERAS
D. VICENTE FARACH PEREZ
D. DIEGO GARCIA GARCIA
D. LUIS LOPEZ LOPEZ
D. MANUEL MARTINEZ AYELA
D. DIEGO MENOR HERNANDEZ
D. TRINITARIO MUÑOZ RODRIGUEZ
D. JESUS NAVARRO NAVARRO
D. AGUSTIN PASTOR CANO
D. LUIS PEREA PLANA
D. MIGUEL QUINTANILLA MARTINEZ
D. HECTOR TORRENTE PASTOR
Comité Executiu (article 8 de la Llei 3/2015)
El Comité Executiu és l’òrgan permanent de gestió, administració i proposta de la cambra i estarà format per les persones que ostenten la presidència, vicepresidències, la tresoreria i els membres del ple que es determinen. El nombre de membres del comité executiu no podrà ser superior a nou. La conselleria que ostente les competències en matèria de comerç designarà un representant que haurà de ser necessàriament convocat a les reunions de l’indicat òrgan de govern. Així mateix, les persones que ostenten la secretaria general i la direcció gerència, si l’haguera, assistiran, amb veu però sense vot, a les reunions del comité executiu
El Comité Executiu de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació d’Alacant està compost per:
PRESIDENT EN FUNCIONS | D. JUAN BAUTISTA RIERA SÁNCHEZ |
VICEPRESIDENT | D. ANTONIO MAYOR SUÁREZ |
TRESORER | D. ANTONIO ARIAS PAREDES |
SECRETÀRIA AUTONÒMICA D’ ECONOMIA SOSTENIBLE, SECTORS PRODUCTIUS, COMERÇ I TREBALL | IL·LMA. SRA. BLANCA MARÍN FERREIRO. |
VOCALS |
D. GUILLERMO MORENO GARCÍA D. ARMANDO SALA BERENDES D. JUAN JOSÉ SELLÉS PÉREZ D. JUAN MANUEL ZARAGOZA MÁS |
SECRETARI GENERAL | D. ANDRÉS SEVILA CASTELLÓ |
DIRECTOR GENERAL | D. CARLOS MAZÓN GUIXOT |
President (article 9 de la Llei 3/2015)
El president o presidenta, que serà triat pel ple en la forma que determine el reglament de règim interior, ostentarà la representació de la cambra i la presidència de tots els seus òrgans col•legiats, sent responsable de l’execució dels seus acords, de conformitat amb el que establix l’article 12 de la Llei 4/2014, Bàsica de les Cambres Oficials.